Kredit "Grin for grout" fonda od pet miliona evra

Bez autora
Jun 07 2011

NLB Razvojna banka Banjaluka i "Grin for grout" fond jugoistočne Evrope /GGF/ potpisali su danas u Tirani ugovor o kreditu od pet miliona evra za smanjivanje potrošnje energije preduzeća i domaćinstava Republike Srpske /RS/. Ovo je prvi kredit koji je GGF odobrio nekoj finansijskoj instituciji u BiH, a uz njegovu pomoć smanjiće se izdaci za energiju, kroz implementaciju ekološki prihvatljivijih projekata, uz smanjenje emisije štetnih gasova. NLB Razvojna banka će koristiti sredstva GGF kredita za finansiranje postavljanja fasada na stambenim i poslovnim objektima, modernizaciju sistema grijanja, unapređenje sistema unutrašnjeg i vanjskog osvjetljenja, kao i za projekte koji će omogućiti prelazak na korišćenje prirodnog gasa i drugih obnovljivih izvora energije, te instaliranje opreme koja će doprinijeti smanjenju utroška energije.

Kredit "Grin for grout" fonda od pet miliona evraNLB Razvojna banka Banjaluka i "Grin for grout" fond jugoistočne Evrope /GGF/ potpisali su danas u Tirani ugovor o kreditu od pet miliona evra za smanjivanje potrošnje energije preduzeća i domaćinstava Republike Srpske /RS/.

Ovo je prvi kredit koji je GGF odobrio nekoj finansijskoj instituciji u BiH, a uz njegovu pomoć smanjiće se izdaci za energiju, kroz implementaciju ekološki prihvatljivijih projekata, uz smanjenje emisije štetnih gasova.

NLB Razvojna banka će koristiti sredstva GGF kredita za finansiranje postavljanja fasada na stambenim i poslovnim objektima, modernizaciju sistema grijanja, unapređenje sistema unutrašnjeg i vanjskog osvjetljenja, kao i za projekte koji će omogućiti prelazak na korišćenje prirodnog gasa i drugih obnovljivih izvora energije, te instaliranje opreme koja će doprinijeti smanjenju utroška energije.

Ovaj kredit je upotpunjen i paketom tehničke pomoći za projekte koji će biti finansirani iz ove kreditne linije, a za njega će biti zadužen poseban Odjel za tehničku pomoć pri GGF Fondu, saopšteno je iz NLB Razvojne banke.

Predsjednik Nadzornog odbora GGF-a Monika Bek izrazila je zadovoljstvo saradnjom sa NLB Razvojnom bankom dodajući da će ova kreditna linija, donijeti ne samo ekonomsku korist preduzećima i domaćinstvima u BiH, nego će istovremeno istaknuti i ulogu koju privatni sektor može imati u unapređenju konkurentnosti i ublažavanju globalnih klimatskih promjena.

"U zemlji kakva je BiH, koja se suočava sa velikom potrošnjom energije usljed korištenja zastarjele opreme i lošeg kvaliteta gradnje, energetski sektor je jedan od glavnih uskih grla ekonomskog rasta i razvoja zemlje, međutim u ovom sektoru postoje značajne mogućnosti za investiranje u projekte koji neće imati negativnog uticaja na klimatske prilike", rekla je Bek.

Direktor NLB Razvojne banke Radovan Bajić rekao je da je kreditna linija za energetsku efikasnost koju banka plasira jedna od najpovoljnih na bankarskom tržištu BiH i da će se njom zadržati konkurentska pozicija banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik